Leef mee in de bijzondere woongemeenschap Nomadelfia (vol)

Voor dit project zijn voldoende vrijwilligers aangemeld. Kijk gerust even verder in de projectlijst of je een ander mooi project kunt vinden!

Project

Nomadelfia is een woon- en werkgemeenschap van zo'n 50 gezinnen (11 familiegroepen). De gemeenschap is begin vorige eeuw opgericht door de priester Don Zeno (1900-1981), gebaseerd op de grondbeginselen van het evangelie, met als rode draad naastenliefde. Hij adopteerde een jongen die net uit de gevangenis kwam en behandelde hem als zijn zoon. Deze 'traditie' wordt tot op heden voortgezet in Nomadelfia. Door de jaren heen hebben zo’n 5000 jongeren tijdelijk hun plek gekregen in de gemeenschap.

Image
nomadelfia Italië schuren

Nomadelfia is zelfvoorzienend. Er wordt geen gebruik gemaakt van geld, privébezit bestaat niet, alles wordt gedeeld, iedereen is gelijk en iedereen heeft een taak binnen de gemeenschap.  Iedere volwassene is verantwoordelijk voor de jongeren, ook als ze niet tot de naaste familie behoren.

Binnen Nomadelfia krijgen de jongeren een (vak)opleiding. Hiervoor zijn verschillende leerwerkplaatsen gecreëerd, zoals een audiovisueel documentenarchief, een garage, een elektronisch lab, een timmerwerkplaats, fotolab, kleermakerij, diverse kantoren, een biologische boerderij, een olijvenperserij en een melkveehouderij.

Werk

Er is een grote variatie in werkzaamheden. Je helpt als vrijwilliger mee met het dagelijkse werk in de gemeenschap. Je kunt bijvoorbeeld worden ingezet op het land of voor simpel klus- en onderhoudswerk als schilderen of het uitvoeren van reparaties.

Verblijf

De vrijwilligers verblijven in een klein appartement met bedden en gemeenschappelijke badkamer. Mannen en vrouwen worden in verschillende appartementen ondergebracht. Ontbijt, lunch en diner met Nomadelfia-families.

Reis

Je reist met de trein naar Grosseto, waar je wordt opgehaald van het station.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten en inschrijven

Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

Aan IBO-Nederland betaal je €35,- inschrijfgeld /borgstelling.

Dit project wordt gesubsidieerd vanuit het European Solidarity Corps. Dat betekent dat je als vrijwilliger géén deelnamekosten hoeft te betalen en dat je voorzien wordt van een klein bedrag aan zakgeld. Na afloop van het project - en bij voldoen aan alle subsidievoorwaarden - krijg je je inschrijfgeld /borgstelling terug.

De kosten worden vergoed vanuit de subsidie. Dit is inclusief accommodatie en maaltijden, VOG-aanvraag, lokaal vervoer, infopakket en voorbereiding. Exclusief reis, verzekeringen en eventuele uitstapjes. 

Je reiskosten kunnen deels worden vergoed vanuit de subsidie. Je reis regel je wél zelf, de kosten worden achteraf vergoed tot een maximaal bedrag van €275,- voor een retourreis vanuit Nederland. 

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage? Kijk gerust hier op onze website.