Bouw een natuurlijke waterzuiveringsinstallatie in Italië (project voor jongeren 14 - 17 jaar)

Ben jij tussen 14 en 17 jaar en heb je zin om op kamp te gaan in Italië? Dan is dit project voor jou!

In een buitengebied van Genua in Italië ligt La Tabacca, een organisatie voor ecologische en ethische landbouw. La Tabacca zet zich in voor duurzame landbouw en wil zoveel mogelijk mensen opleiden en aanmoedigen meer duurzame technieken te gebruiken.

Op het eigen terrein van La Tabacca worden allerlei duurzame landbouwmethoden toegepast. Voor onderhoud en de aanleg van een nieuwe watervoorziening vragen zij de hulp van vrijwilligers. Samen met een internationale groep jongeren van je eigen leeftijd ga je helpen bij het werk. Je kampeert op het terrein, eet samen en gaat samen op stap in je vrije tijd.

Dit project is speciaal voor jonge vrijwilligers van 14 t/m 17 jaar, die flexibel en onafhankelijk zijn, praktisch kunnen denken en van de natuur houden. IBO Italia zorgt voor begeleiding van de groep. Je hebt toestemming nodig van je ouders/verzorgers om mee te doen.

Vrijwilligerswerk

Met de groep ga je, onder begeleiding van een professional, een natuurlijke waterzuiveringsinstallatie aanleggen, een helofytenfiltersysteem: afvalwater wordt gezuiverd met de wortels van planten.

Tussendoor ga je ook werken in de moestuin, de rozentuin of de boomgaard en kun je het eten voor de avond alvast helpen plukken.

Image
schematisch helofytenfilter
Schematische weergave van een helofytenfilter

Verblijf

Pak je tent, slaapzak en slaapmatje maar in, want jullie kamperen bij La Tabacca, aan de rand van het bos. Er zijn buitendouches en composttoiletten. Je kookt, samen met één of twee anderen, om de beurt voor de hele groep in de (buiten)keuken.

Vrije tijd

Je kunt op uitstap naar de stad Genua, lekker zwemmen in de grote vijver of naar het strand/ de zee.

Reis

Je reist naar het treinstation Genova Voltri. Daar wordt je opgehaald.
De reis regel en betaal je zelf, samen met je ouders. IBO kan natuurlijk wel reisadvies geven.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €219,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.