School voor alle plattelandskinderen

Project

In Adawso, een ruraal gebied in Eastern Ghana, heerst veel armoede. Emmanuel, zelf stadsbewoner, bezocht in 2003 zijn familie in deze regio en hij besloot dat hij iets moest doen.

During my visit I saw the situation of the community, with no clean drinking water, no electricity, and no school available. Children had to walk for two and a half hours or more to get to school. That is when I decided I wanted to do something to help the children in that community.

Wat begon met een computer en twee dozen boeken, is inmiddels uitgegroeid tot een bibliotheek en computerlokaal, een basisschool en een leer-werk-traject voor jongeren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

In 2022 staat er bouwwerk op de planning.

Om de levensomstandigheden van de schoolkinderen en anderen in de gemeenschappen te helpen verbeteren, worden vrijwilligers gevraagd om te helpen bij bouwwerkzaamheden. Sluit je aan bij de plaatselijke metselaar en help bij het creëren van kwalitatief betere huizen en klaslokalen voor kinderen en hun families. Werk samen met de lokale bevolking om de infrastructuur in kleine, landelijke gemeenschappen te helpen verbeteren. Leer hoe je bakstenen maakt van cement, zand en water, voordat je muren gaat bouwen, pleisteren en schilderen.

Image
aanwijzingen op de muur Ghana

Vrijwilligerswerk

De vrijwilligers zullen zich bij een team van lokale mensen voegen bij het bouwen en renoveren van eenvoudige gebouwen in de lokale gemeenschappen, het schilderen van lokale scholen en het renoveren van klaslokalen. Helpen bij het mengen van beton, schilderen, metselen, pleisteren, graven, blokvormen, timmerwerk, staal buigen, mortel mengen, enz.

Verblijf

Vrijwilligers verblijven bij gastgezinnen met 2 of 3 per kamer in de stad Koforidua. Het gastgezin zorgt voor maaltijden en een bed. Breng graag zelf beddengoed (lakens, kussensloop) mee en een goede klamboe.

Vrije tijd

Als de bouwwerkzaamheden voor die dag klaar zijn, kunnen vrijwilligers helpen in de kleuterschool – educatieve spelletjes spelen met de kinderen en de kleuterjuf assisteren. Voetballen met de grotere kinderen is ook een heel leuk tijdverdrijf.

In het weekend is er vrije tijd om een groter deel van het land te verkennen.

In de buurt: uitstapje naar Lake Volta of Boti Falls. Bezoek de lokale markt en leer hoe je Ghanese maaltijden kookt. Bezoek de stad Koforidua.

Verder weg: bezoek de kust, ontdek de geschiedenis van de slavenhandel in Ghana, maak een boomtoppenwandeling in Kakum National Park, bezoek Kumasi in de Ashanti-regio.

Reis

Naar dit project zul je hoogstwaarschijnlijk gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Boek een vlucht naar Accra. Daar wordt je van het vliegveld opgehaald door een medewerker. De eerste nacht slaap je in Accra, de volgende dag reis je verder naar het project. 

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €660,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.