(VOL) Renoveer een traditioneel eco-boerenhuis op Île d'Oléron

De gemeenschap Grand-Village-Plage is gelegen in een charmante badplaats in het zuidwesten van het eiland Oléron, aan de rand van de Atlantische Oceaan. Deze gemeenschap is al jaren partner van de vereniging Soll Jeunesse in Frankrijk, sinds 1996. De overkoeplende gemeente en de gemeenschap van Grand-Village zetten zich al een aantal jaar in om de huisvesting en levensstijl van Oléron vanaf de 19e eeuw tot heden te promoten onder de bevolking. Het project richt zich op de restauratie van een traditioneel ecoboerenhuis uit Oléron, een prachtige illustratie van het dagelijks leven van de eilandbewoners aan het einde van de 19e eeuw, dat een plek voor bezoekers en allerlei experimenten moet worden.

Vrijwilligerswerk

Het doel van het project is het bouwen van een stenen muur voor de nieuwe onderwijsruimte bij het ecoboerenhuis op het eiland. Deze kamer zal gebruikt worden als activiteitencentrum voor het Maison Ecopaysanne. Onder begeleiding van een gespecialiseerde technisch begeleider leer je de traditionele metseltechnieken. Ander traditioneel metselwerk maakt de cursus compleet. Kom met werkkleding of kleding die beschadigd of vuil mag worden. De projectpartner voorziet de vrijwilligers van veiligheidsuitrusting. Voor dit project zijn geen kwalificaties vereist. Je werkt ongeveer 4 tot 5 uur per dag.

Accommodatie

Je wordt ondergebracht op het schoolplein van het dorp. Je slaapt in tweepersoonstenten, niet gemengd, en hebt toegang tot alle faciliteiten (toiletten, keukens, gemeenschappelijke ruimtes, etc.). Op de naburige camping heb je toegang tot douches. Je dient je eigen slaapzak en kussen mee te nemen, de projectpartner zorgt voor luchtbedden. De maaltijden worden om beurten door de vrijwilligers zelf bereid met respect voor de waarden van het milieu en de lokale hulpbronnen, evenals de (eet)cultuur van elke persoon (er worden zowel warme als koude gerechten bereid, zowel voor vegetariërs als veganisten). Er zijn fietsen beschikbaar om naar de project locatie te verplaatsen en om het eiland te verkennen. Er zal ook een voertuig tot jullie beschikking zijn om de regio te ontdekken.

Vrije tijd

Op het eiland Oléron kun je genieten van een breed scala aan wateractiviteiten, zoals vissen en surfen bij de plaatselijke clubs. Je kunt het strand verkennen, fietstochten langs de kust maken en meedoen aan beachvolleybal. Ook kan je omliggende stadjes als La Rochelle en Rochefort bezoeken. Er worden activiteiten en uitjes georganiseerd met de lokale bevolking, en in het bijzonder met jongeren uit jeugdcentrum Grand Village. Vrije tijd is een geweldige gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten.

Reis

De projectlocatie is gelegen op het eiland Oleron, in de zee op 35 km van Rochefort-surMer in Charente Maritime. Het ontmoetingspunt bevindt zich tegenover de accommodatie en kan worden bereikt met de lokale bus en pendeldienst vanaf het station van Rochefort. De dichtstbijzijnde luchthaven is Bordeaux Mérignac.

IBO vraagt  al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €179,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.

Let op: je kan je wel al inschrijven voor dit project, maar waarschijnlijk kunnen we pas na 1 juni bevestigen of je kan deelnemen.