Renoveer de binnenmuren van een kerk in Poitiers

Niet ver van Poitiers, tussen hemel en aarde, in de gemeente Buxerolles, staat de kerk Saint-Jacques-et-Saint-Philippe de Buxerolles. Ze wordt voor het eerst genoemd in 1226 en dateert uit de Romaanse periode. Een eerste kapel, volledig verwoest toen het gebouw in 1868 werd herbouwd, dateert uit de 11e eeuw. Na enkele jaren is het gebouw aan een opfrisbeurt toe en het project omvat de renovatie van de kerk en interculturele uitwisseling tussen de lokale bevolking en vredelievende vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk

Het doel van het project is de renovatie van de binnenmuren van de kerk Saint-Jacques-et-Saint-Philippe in Buxerolles. Deze kerkmuren zijn bepleisterd met cement, hierdoor was er een slechte afvoer van vocht ​​en is er salpeter ontstaan. Onder begeleiding van een gespecialiseerde technisch begeleider zul je eerst het pleisterwerk van de muren moeten verwijderen, daarna moeten de muren worden ontvochtigd en afgewerkt door ze te bepleisteren met kalk. Ander traditioneel metselwerk geeft je de kans om vertrouwd te raken met deze technieken. Voor dit project zijn geen kwalificaties vereist. Je werkt 4 tot 5 uur per dag, verdeeld over 12 dagen.

Accommodatie

Je slaapt in 2-persoonstenten in de « Espace Marcel Varliette », waar alle faciliteiten aanwezig zijn (toiletten, keukens, douches, gemeenschappelijke ruimte, etc.). De kerk bevindt zich op dezelfde plek als de accommodatie. Je dient je eigen slaapzak en kussen mee te nemen, het project zorgt voor opblaasbare matrassen. De maaltijden worden om de beurt door de groep zelf bereid, vooral voor de lunch en het diner, met respect voor de waarden van het milieu en de lokale hulpbronnen, evenals de cultuur van elke persoon (er worden zowel warme als koude gerechten bereid, zowel voor vegetariërs als veganisten). Je moet met werkkleding komen of met kleding die beschadigd of vies mag worden. Het project voorziet in een veiligheidsuitrusting.

Vrije tijd

Op het kruispunt van verschillende charmante dorpjes in de regio Vienne kun je optimaal profiteren van het lokale erfgoed. Als je niet op de site werkt, neem je deel aan zomeractiviteiten zoals 14 juli (nationale feestdag van Frankrijk). Uitstapjes naar Poitiers of Châtellerault en activiteiten zoals de Futuroscope, bowling of bioscoop kunnen ook worden georganiseerd.

Reis

 Buxerolles 86180 ligt in de agglomeratie Greater Poitiers, op 6 km van Poitiers. Het dichtstbijzijnde treinstation is Poitiers. De dichtstbijzijnde luchthaven is Bordeaux Mérignac. Je dient zelf naar de projectlocatie te reizen. De locatie is bereikbaar met het openbaar vervoer aan de bushalte Bernier of Buxerolles Bourg. Het station van Poitiers ligt op 15 minuten met de bus (lijn 13). 

IBO vraagt  al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €179,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.

Let op: je kan je wel al inschrijven voor dit project, maar waarschijnlijk kunnen we pas na 1 juni bevestigen of je kan deelnemen.