Help bij de opzet van een ecologische woon-werkgemeenschap in de Elzas

In dit project help je een idealistische en enthousiaste groep mensen met het verwezenlijken van hun droom: het opzetten van een woon-werkgemeenschap waar iedereen zich thuisvoelt en waar op een goede manier met elkaar en de natuurlijke omgeving wordt omgegaan. In de Franse Elzas, waar dit project plaatsvindt, kan de relatie tussen Franse en Duitse inwoners nog zeker verbeterd worden.

De kerngroep van 'Vereniging Langenberg' bestaat uit ongeveer 30 volwassenen en 10 kinderen uit Frankrijk en Duitsland. Zij hebben een ecologisch, intergenerationeel en grensoverschrijdend woon- en leefproject voor ogen. In april 2019 heeft de vereniging een prachtig stuk land kunnen kopen, direct aan de Frans-Duitse grens, met daarop het vervallen chateau Langenberg. Zij willen dit landgoed omvormen tot een ecologisch project, met een moestuin en een fruittuin op grond van richtlijnen voor permacultuur en huizen van stro. Daarnaast komt er een ecologische camping op het terrein.

Vrijwilligerswerk

Er zal verbouw- en renovatiewerk zijn in het kasteel en de ecologische camping wordt gecreëerd. Daarnaast zal er een fruit- & moestuin volgens permacultuurprincipes worden aangelegd en verwachten we werkzaamheden aan de manege.

Je zult (veel) te maken krijgen met: leembepleistering, landschapsonderhoud, isolatiewerken, timmerwerken, algemene renovatiewerken.

Lees hier meer over ervaringen van één van de vrijwilligers in Wissembourg.

Verblijf

Accommodatie in het project in een grote slaapzaal met bedden. Je neemt wel je eigen beddengoed en slaapzak mee - ook een klamboe is aan te raden. Er is één slaapzaal, dus mannen en vrouwen slapen gemengd.

Van de vrijwilligers wordt verwacht dat zij (helpen bij) de maaltijden voor de eigen groep bereiden. Het eten is voornamelijk vegetarisch.

Vrije tijd

Je kunt gaan wandelen, fietsen en uitstapjes maken naar de stad Wissembourg.

Reis

Je reist zelfstandig naar het project met de auto of OV. Vrijwilligers kunnen aan het eind van de middag worden afgehaald van het station van Wissembourg.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €169,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.