Verbouw de monumentale molen van Kemberg

Project

De vereniging Merk mal e.V. heeft als doel de oude mosterdmolen van Kemberg te conserveren en de (bij)gebouwen te transformeren naar een gemeenschapscentrum, waar mensen zich even kunnen terugtrekken uit de hectiek van alledag. Merk mal eV wil bijdragen aan het versterken van de kwaliteit van leven in de regio Anhalt-Wittenberg. Met haar evenementen ondersteunt de vereniging burgerbetrokkenheid, leert creatieve methoden voor burgerparticipatie, maakt ontmoetingen, uitwisseling en samenwerking mogelijk en stimuleert burgers om actief te helpen vorm geven aan hun omgeving en hun buurt. De mosterdmolen in Kemberg (15 km van Lutherstadt Wittenberg), gebouwd in 1864, wordt al voor dit werk gebruikt als (klein)congrescentrum en hostel en wordt verder uitgebreid.

Werk

De molen en andere gebouwen bestaan voor een groot deel uit hout. Het werk zal dus vooral uit veel timmer-, zaag- en houtwerk bestaan.

In september-oktober 2021 worden grenen stammen gezaagd, geschaafd, geverfd en opgeslagen om balken en planken te maken voor de dakspant, de binneninrichting en de gevelbekleding. Een deel van de muren wordt gedraineerd en een horizontale barrière wordt in het metselwerk gespoten.

 

Image
Kemberg molen Duitsland

Verblijf

De vrijwilligers krijgen onderdak in een (gedeeld) appartement. Neem een slaapzak mee! Er is een wasmachine beschikbaar voor de vrijwilligers en ook wifi.

De maaltijden bereid je gezamenlijk.

Vrije tijd

Kemberg ligt in een bosrijke omgeving, afgewisseld met landbouwgrond, in Saksen-Anhalt. Er is een meer in de buurt waar je kunt zwemmen of een kampvuurtje stoken. De omgeving is mooi om te wandelen. Verder kun je bv. als toerist naar Wörlitzer Park of breng je een bezoek aan een oude steenkolenfabriek in de buurt. 

Reis

Je reist zelfstandig naar het treinstation van Wittenberg, waar je aan het eind van de middag wordt verwacht. Alle vrijwilligers worden daar tegelijkertijd opgehaald.

Je kunt natuurlijk ook met eigen vervoer naar Kemberg reizen.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor een (online) bijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten en inschrijven

Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

Voor dit project betaal je €35,- inschrijfgeld en €65,- deelnamekosten.

Dit is inclusief accommodatie en maaltijden, VOG-aanvraag, lokaal vervoer, infopakket en voorbereidingsbijeenkomst. Exclusief reis, verzekeringen en eventuele uitstapjes. 

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage? Kijk gerust hier op onze website.