Renoveer een jongerencentrum in het Zwarte Woud (vol)

Voor dit project hebben we voldoende vrijwilligers. Kijk graag hier even verder naar een ander mooi project.

Project

In 1935 werd in Gersbach, een van de kleinste maar mooiste dorpjes in het Zwarte Woud, een ontmoetingscentrum voor jongeren gebouwd. Het heeft in 90 jaar heel wat verschillende doelen gehad. De huidige eigenaren willen dit recreatiecentrum voor jongeren weer nieuw leven inblazen.

De werkzaamheden hebben door de coronapandemie een flinke achterstand opgelopen, die men met veel vrijwillige inzet weer hoopt te kunnen inlopen.

Vrijwilligerswerk

Het gebouw is verouderd en moet worden aangepast aan de huidige maatstaven - zowel in comfort als in energiegebruik. Er is veel werk voorzien om het energiezuiniger te maken - denk bv. aan isoleren. Verder kun je denken aan algemeen 'opfriswerk', als schilderen en reparaties uitvoeren, en aan 'buitenwerk', zowel aan het gebouw als op het terrein.

Het is nog niet bekend welk werk er in dit project precies zal worden aangepakt - dit zal ter plaatse met de vrijwilligers worden besproken.

Verblijf

Je verblijft in het gebouw zelf - er zijn enkele ruimtes met stapelbedden, douches en toiletten beschikbaar. Ook een wasmachine is aanwezig!

De maaltijden bereid je samen met de andere vrijwilligers - vegan en vegetarisch beide mogelijk (wel graag even laten weten als je dit wilt).

Vrije tijd

Je bent in het Schwarzwald, een prachtige omgeving om te (berg)wandelen. In de omgeving van Gersbach zijn verschillende mooie routes uitgezet. Verder kun je een bezoek brengen aan de plaatselijke kaasmakerij, het glasmuseum, de oude skischans of de watervallen in de Rijn, net over de Zwitserse grens.

Reis

Je reist naar Schopfheim Station, niet ver van Gersbach. Alle vrijwilligers worden daar tegelijkertijd opgehaald aan het begin van de middag.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval wel kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €70,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.