Renoveer een historisch pand voor inclusieve sport in Meißen

De non-profit stichting "Bürgerstiftung Meißen", opgericht in 2016, heeft tot doel het faciliteren en ondersteunen van maatschappelijke betrokkenheid, het versterken van het gemeenschapsgevoel, de sociale cohesie en gelijke kansen. De stichting wil de 'Jahnhalle', die in 1895 in Art Nouveau-stijl werd gebouwd en inmiddels een Rijksmonument is, reactiveren als een publiek toegankelijke ruimte om te spelen, sporten, bewegen en socialiseren.

Vrijwilligerswerk

De buitenruimte van het gebouw moet worden voorzien van een voetbalveld en fitnessapparatuur. In de hal wordt een intergenerationele en inclusieve binnenspeeltuin gecreëerd. Er is ook een café gepland, alsmede gedeelde kantoorruimte voor clubs en zelfstandigen en multifunctionele zalen voor verhuur. Tijdens deze goed begeleide bouwklus wordt het historische pand verder gerenoveerd en wordt er een start gemaakt aan de multi-sportfaciliteit op het buitenterrein. De werkzaamheden zullen dus bestaan uit houtwerk, isolatiewerk, gipsplaatwerk en sloopwerk.

Verblijf

Je verblijft met een internationale groep vrijwilligers in een appartement met meerdere kamers, zo'n 10 minuten lopen van het te renoveren pand. Vegetarische maaltijden zijn in overleg mogelijk. Vrijwilligers worden verzocht zelf beddengoed en comfortabele werkkleding mee te nemen en het liefst ook veiligheidschoenen (met stalen neus). 

Vrije tijd

Meißen is een gemeente in de buurt van Dresden in de Duitse deelstaat Saksen. Je kunt hier de prachtige kathedraal bezichtigen of gaan kanoën, hiken in de omliggende natuur, de stad verkennen, naar de bioscoop, bij het vrijwilligerskampvuur aansluiten of een excursie naar Dresden boeken. 

Reis

De vrijwilligers worden opgehaald van Meißen Altstadt station. Contactgevens worden gedeeld na inschrijving.  

De reis naar je project regel je zelf. IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €79,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.