Bouw een gerecyclede schuilplaats in Zierenberg


Sinds 2015 woont en werkt de gemeenschap 'Lebensbogen' boven Zierenberg midden in een natuurpark. De gemeenschap heeft de voormalige jeugdboerderij van de deelstaat Hessen nieuw leven ingeblazen en transformeerde het tot een conferentie- en vergadercentrum met oog voor duurzaamheid. Hier worden nu diverse educatieve en participatieve evenementen aangeboden met de nadruk op ecologische projecten.

Vrijwilligerswerk

De deelnemers aan deze bouwklus ondersteunen de gemeenschap bij de bouw van een open houten schuilplaats, waarin een staande constructie op puntfunderingen wordt opgebouwd en gemonteerd. Het dak van de schuilplaats van 90m2 wordt dan afgedekt. De materialen die op de bouwplaats worden gebruikt, zijn vrijwel allemaal gerecyclede bouwmaterialen. De werkzaamheden bestaan dus uit funderingswerkzaamheden, houtwerk en dakconstructie onder kundige begeleiding. 

Verblijf

De vrijwilligers worden opgevangen in de gastenverblijven van de lokale gemeenschap. Sanitair, Wi-Fi en een wasmachine zijn beschikbaar, alsmede een buitendouche op zonne-energie. Vrijwilligers worden verzocht om zelf beddengoed, comfortabele werkkleding en het liefst ook veiligheidsschoenen (met stalen neus) mee te nemen.

Vrije tijd

Het terrein en de directe omgeving, inclusief het natuurgebied 'Habichtswald Park', biedt veel mogelijkheden voor natuur- en sportliefhebbers. Uitstapjes naar diverse zwembaden of naar de kunststad Kassel zijn goed te realiseren. 

Reis

Deelnemers worden opgehaald van station Zierenberg. Contactgegevens worden na aanmelding verstrekt. 

De reis naar je project regel je zelf. IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €79,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.