Bouw mee aan een duurzame toekomst in Srebrenica

25 jaar na de genocide in Srebrenica keerde een groep jonge overlevenden terug naar een van de dorpen van Srebrenica. Zij  zetten zich in voor de wederopbouw van een vredelievende gemeenschap die zich verzet tegen groeiend nationalisme en racisme. Prijatelj Prirode - Oaza Mira is de Bosnische tak van het netwerk Naturefriends International. Zij runnen het initiatief “Srebrenica. City of Hope” met verschillende projecten om duurzaam toerisme, ecologie en gemeenschapsontwikkeling in de regio Srebrenica te ontwikkelen. Als onderdeel van het initiatief "Srebrenica - City of Hope", ontstond zo het idee om het volledig verwoeste en onbewoonde dorp Kasapic om te vormen tot een ecologisch duurzaam dorp genaamd Ekometa.

In de afgelopen 2 jaar zijn er al 4 huizen en een molen gebouwd met lokale, ambachtelijke methoden. In dit bouwkamp ga je helpen om de molen af ​​te werken en nog een houten hut te bouwen als onderdak voor toekomstige (jeugd)groepen in het dorp Ekometa.

Vrijwilligerswerk

Je gaat vooral werken aan technische projecten. Denk aan (veel) timmerwerk, stenen stapelen, een dam bouwen en allerlei renovatiewerkzaamheden. Een mooie kans om traditionele lokale bouwmethoden te leren!

Verblijf

Je krijgt accommodatie in het project, Ekometa Village. Gescheiden huisvesting van mannen en vrouwen is mogelijk. Ontbijt, lunch en diner worden door de vrijwilligers zelf bereid. Let op: er is geen WiFi - internet is alleen beschikbaar op (je eigen) telefoonabonnement.

Vrije tijd

Je kunt gaan wandelen in de bergen, uitstapjes maken naar Drina Canyon, zwemmen in de meren Jadar en Perucac en een  bezoek aan het Srebrenica Memorial Center.

Reis

Je reist zelfstandig naar het busstation van Srebrenica, waar de vrijwilligers worden opgehaald.

Na inschrijving ontvang je meer informatie.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €169,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.