Renoveer een ecocentrum met kleitechnieken in Quaregnon

Ecocentrum Oasis

In het kleine, maar drukke stadje Quaregnon biedt het ecocentrum Oasis letterlijk een oase van rust. Het ecocentrum houdt zich bezig met praktische ecologie, en wil dus zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om zelf meer ecologisch te leven, en vooral minder afhankelijk te worden van de supermarkten. Het is een kleine 'do-it-yourself'-school met de nadruk op organisch leven (zelf groenten en fruit kweken, je eigen brood bakken, etc). Het ecocentrum bestaat uit een groot stuk land en een klein huisje, midden in het stadje. Deze zomer staat er een stevige klus op basis van klei-technieken op het programma. Het centrum zal veranderen naar een bouwplaats deze zomer. 

Vrijwilligerswerk

De groep zal bestaan uit max 8 jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud. Er gaat ook één begeleider mee. Deze persoon zal ter plaatse praktische zaken opvolgen. Het mooie ecocentrum biedt vele taken aan. Deze zomer ligt de focus op klei-technieken. Het is een stevige klus die het merendeel van de week zal innemen. De organisatie wil het huisje verder renoveren op een ecologische manier, door met zoveel mogelijk ecoproducten te werken. Daarnaast kunnen vrijwilligers ook meewerken in de tuinen van het centrum en helpen bij het herstellen van de stadsmuren die het domein omranden. Je mag een stevig technisch takenpakket verwachten, met de mogelijkheid om af te wisselen met (moes)tuinwerk.

Verblijf 

Vrijwilligers slapen in tenten op het terrein van het ecocentrum. Je wordt verzocht om je eigen tent en slaapspullen mee te nemen (matje/luchtbed + slaapzak). Het ecocentrum voorziet 3 maaltijden per dag voor alle vrijwilligers. Het eten is uitsluitend vegetarisch. Naast slaapspullen worden de vrijwilligers ook verzocht om stevige werkkleren en -schoenen mee te nemen, werkhandschoenen en een regenjas. 

Vrije tijd

In samenspraak met de organisatie ter plaatse kunnen er leuke avondactiviteiten gedaan worden. Vorige editie werd er een avondwandeling gedaan en een avondbezoekje aan een dorpje. Quaregnon ligt op 20min fietsen of 5min treinen van provinciehoofdstad Bergen. Na het vrijwilligerswerk kunnen jullie deze gezellige stad gerust gaan verkennen.

Reis

Vrijwilligers worden verwacht op eigen houtje te reizen naar het station van Bergen in België. Hier worden jullie door mensen van het project opgehaald. 

De reis naar je project regel je zelf. IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €79,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.