'De heerlijkheid van Heule'
‘De heerlijkheid van Heule’, vlakbij Kortrijk, is een open ecologische boerderij waar jongeren die in moeilijke situaties verkeren, door middel van boerenwerk een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Dit doen zij samen met verschillende vrijwilligers. Kleinschalige en biologische landbouw staat centraal op deze boerderij. Jongeren en vrijwilligers kunnen op het land werken (groenten verbouwen en oogsten), helpen bij het voeren van de koeien en kleinvee, en klusjes doen in de schuren. Daarnaast organiseert de boerderij ook trainingen en naschoolse opvang voor de jongeren en zijn er twee studio’s voor crisisopvang. Verder is er een gemeenschappelijke keuken, veelzijdige zolderruimtes en een houtbewerkingswerkplaats.
Vrijwilligerswerk
De groep zal bestaan uit max 10 jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar oud. Er gaat ook één begeleider mee. Deze persoon zal ter plaatse praktische zaken opvolgen. Samen met lokale vrijwilligers van het project, internationale vrijwilligers en jonge asielzoekers ga je aan de slag op de boerderij. Deze zomer is de organisatie van plan een dak te vernieuwen, een nieuwe opslagruimte te bouwen en ook schilderprojecten te ondernemen. De geplande taken zijn dus: het vernieuwen van het dak, een opslagruimte bouwen en schilderen.
Verblijf
De boerderij heeft een prachtig gebied ter beschikking, daarom raden ze aan om in tenten te slapen. Als dit niet mogelijk is, kan er een kamer ter beschikking worden gesteld. Je wordt verzocht om je eigen tent en slaapspullen mee te nemen (matje/luchtbed + slaapzak). De maaltijden worden in het centrum zelf bereid. Vegetarische opties zijn beschikbaar in overleg met de organisatie. Daarnaast is er iedere keer een vrijwilliger nodig die de kookploeg ondersteunt. Naast slaapspullen worden de vrijwilligers ook verzocht om stevige werkkleren en -schoenen mee te nemen, werkhandschoenen en een regenjas.
Vrije tijd
In samenspraak met de groep vrijwilligers kun je ter plaatse kunnen leuke avond- en weekendactiviteiten ondernemen. Na je werkdag kun je met de groep bespreken wat je graag zou willen doen. Je kunt een avondactiviteit met uw groep organiseren, dit kan in overleg met het centrum geregeld worden. In het weekend worden er binnen de groep activiteiten georganiseerd. Je kunt Heule gaan verkennen, maar ook de omliggende plaatsen en omgeving.
Reis
Vrijwilligers worden verwacht op eigen houtje te reizen naar Kortrijk station in België. Hier worden jullie door mensen van het project opgehaald.
De reis naar je project regel je zelf. IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.
Voorbereiding
IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.
Kosten
IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €79,- deelnamekosten.
Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.
Inschrijven
Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.